27.2.2022

GB-Agility enkut kisakentillä!


GB-enkkujen agilitykilpailuvuosi 2022 on lähtenyt aktiivisesti liikkeelle. Monia hienoja onnistumisia sekä useita tilanteita, jolloin onnistuminen on ollut pienestä kiinni. Agility on herkkä laji, jossa pienikin virhe kostautuu ja rata muuttuu helposti hylätyksi. Se osa agilityn luonnetta ja sen tietää kaikki lajin parissa harjoittelevat koirakot. Taustajoukkoille asiaa joutuu yleensä hieman avaamaan syvällisemmin. Tämä on päivitys on kooste GB-enkkujen alkuvuoden agilitykilpailuista.


GB Sisu-Pussi / Lapaiki Photography
Taru ja Great Bernina’s Sisu-Pussi - Ykkösistä kakkosluokkalaiseksi vuoden tauon jälkeen!


Pate palasi vuoden tauon jälkeen voitokkaasti kisakentille. Kolmet kisat ykkösluokassa toivat kaksi viimeistä
LUVAa luokkanousuun kakkosluokkaan. Kakkosluokan ensimmäiset kilpailut Pate juoksi 26.2. Jyväskylässä hienoin tuloksin! Kolmelta radalta kolme voittoa, joista kaksi nollaa ja yksi 5 virhepisteen rata. Saimme upeat kaksi kakkosluokan LUVAa taskuun. Tästä on hyvä jatkaa kevään kisakalenterin suunnittelua.  

-Taru-


Saija ja Great Bernina’s Poker Face - Sairastuvalta kisakentille!


Kun vuosi 2021 tuli päätökseen siirryimme koiran ja ohjaajan sairastamisen ja loukkaantumisen jälkeen takaisin kisakentille. Pitkä sairausloma oli hävittänyt ratarutiineja, lihaksia, nopeutta ja tuntumaa yhteistyöstä radalla. Kuitenkin sinnikkäästi lähdimme uuteen nousuun.
GB-Poker Face / Elina Penttinen Photography

Vuoden ensimmäiset kilpailut käytiin Kuopiossa Jari Suomalaisen nopeilla ja vauhdikkailla radoillla. Tuloksena 2/4 eli kaksi nollaa. Jarin radat ovat kuin meille tehtyjä. Rata virtaa ja vauhdista voi nauttia niin ohjaaja kuin koirakin. Näitä ratoja voisin juosta aina vaan uudestaan.

Toiset kilpailut käytiin Torniossa Eija Berglundin radoilla ja tuloksena 1/4 eli yksi 5 virhepisteen rata ja muut hylkäyksiä. Radat eivät sopineet meille. Radalle lähtiessä oli epävarma ja epäreilu olo ja aavistus siitä, että Papu juoksee osan tiukoista mutkista suoriksi, varjosti suorituksia kaikilla radoilla. Kun ohjaaja ei luota itseensä ovat radat yleensä jo menetetty ennen starttia ja näin meille kävi Torniossa.

Kolmannet kilpailut olivat kutkuttavat tuomarin ollessa Vendula Hausnerova. Hänet radat ovat ihania. Vauhdikkaita, linjakkaita ja osaamista vaativia. Rakastan vauhdikkaita  ratoja. Vaikka radoista ei tulisi nollaa niin se ihana vauhdin ja yhteyden tunne  koiran kanssa on parasta mitä tiedän. Tuloksena 2/3 eli yksi nolla ja yksi 10-virhepisteen rata. 

Neljännet kilpailut olivat kotona Rovaniemellä ihanan avarassa Ounashallissa. Tuomarina toimi arvostettu Seppo Savikko. Sepon radoilla Papu keksi jostain aivan uudenlaista käytöstä. Nyt lennetään keinulta ja teki sen valinnan kaikilla agilityradoilla. Tämä käytös tuli ihan puskista, agilityssä voi aina tulla yllätyksiä. Radat eivät olleet meidän suosikkeja, mutta tehtävissä olevia mukavia ratoja. Tuloksena 1/3 eli yksi 10-virheen rata. Tämä kisapäivä ei ollut meidän päivä!

GB-Poker Face / Elina Penttinen Photography
Viidennet kilpailut olivat myöskin Rovaniemellä. Oli luxusta kilpailla kotona toista vkonloppua peräkkäin. Tuomarina toimi Rauno Virta. Raunon radoilla olemme olleet ennenkin. Yleensä radat ovat kivoja ja turvallisia. Kaksi ensimmäistä hyppyrataa olivat kuin meille tehty. Rytmitys ja ajoitus toimi ja pääsimme flow tilaan, joka on sitä parasta tässä lajissa. Agilityradoilla Papu lähti lepattamaan hieman väärille esteille, joten niillä emme onnistuneet tällä kertaa. Tuloksena oli 2/4 eli kaksi nollaa ja kaksi hylsyä.

Kuudennet kilpailut tälle keväälle olivatkin jo arvokilpailut EO1-karsinnat Oulussa. Tuomarina toimi Marko Mäkelä. Mäkelän radat on tunnetusti vauhdikkaita ja linjakkaita sekä turvallisia. Ohjausvalintoja on useita radalla ja sen oikean valitseminen on tärkeää. Ensimmäinen hyppyrata rullasi todella mallikkaasti siihen asti kun Papu teki takakierto wräpin sijaan koko esteen kierron. Syynä tähän oli varmaan minun sijainti, jolla peitin koiran näkymän eli todellinen ohjausvirhe. Muuten rata oli virheetön. Agilityradalla Papu oli tuhma ja teki aivan oman lukituksen puomille minun ollessa aivan muualle menossa, josta saimme hylsyn. Kolmas agility rata oli puhdas viimeiseen hyppyyn saakka, josta tippui okserin rima. Voi harmitus! Näin voi todellakin käydä agilityssä. 

Kuukauden päästä on Halli SM ja EO2-karsinnat Vantaalla. Vantaalla päästään starttaamaan kuumassa ryhmässä sillä olemme Papun kanssa hienosti agilty rankingissä sijalla 10.  Nyt hieman treeniä ja palautumista maaliskuun alkupuolella ja loppukuusta kilpailut Oulussa ennen Vantaalle lähtöä.



GB-Mega-Masa
Saija ja Great Bernina’s Mega-Masa, kun kaikki romahtaa!


Masa loukkasi oikean jalan uloimman varpaan treenissä putkeen juostessa syyskuun lopussa 2021. Varvas on vaivannut enemmän ja välillä vähemmän. Tapaturmasta on mennyt jo jonkin aikaa, mutta siltikin vamma ilmoittaa olemassa olostaan niin, että Masa ei voi ratatreeniä tehdä eikä osallistua kilpailuun. Oikealle tiukka kääntyminen ei onnistu. 


Hyvän kilpakoiran menettäminen loukkaantumisen vuoksi on kova paikka. Olimme saavuttaneet Masan kanssa täydellisen yhteyden radalla, josta olin unelmoinut. Kaikki onnistuu, radat onnistuu ja nollia tulee kilpailuista 80% varmuudella. Sitten yhtäkkiä kaikki päättyy siihen yhteen treeniin ja yhteen suoraan putkeen. En tiedä milloin Masa palaa kisakentille vai palaako enää koskaan. Masa täytti juuri 9-vuotta, joten aika juoksee meitä vastaan. Toivoa ei ole vielä menetetty, kuntoa pidetään yllä muilla harjoitteilla ja unelmoidaan yhteisistä hetkistä kisakentillä.

-S-